Diana Brici

Semifreddo napoletan

semifreddo napoletanÎn florala lună Mai se dă startul la Îngheţatăăăă!!
… Iar dacă mai e făcută şi cu dragoste în casă şi doar din ingrediente cât se poate de naturale şi savuroase, parcă ne topim şi noi după ea (nu doar ea dupa noi :P)…

inghetata cu fructe de padure

Fructe de pădure, vanilie, frişcă şi ciocolată neagră, suprapuse apetisant în trei straturi colorate, sunt menite să ne răsfeţe toate simţurile atât nouă, cât şi invitaţilor noştri (dacă rezistăm bine tentaţiei şi mai păstrăm o feliuţă şi pe mai târziu :P)

Un desert perfect pentru zilele de vară, răcoritor şi reconfortant !

Ingrediente (8 porţii)

  • 300g fructe de pădure (plus extra, pentru decor)
  • 650ml de smântână dulce pentru frişcă
  • 170g de zahăr
  • 3 albuşuri
  • 90g de ciocolată neagră
  • 2 linguri cacao
  • seminţele de la 1 păstaie de vanilie
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • ulei cu gust neutru (pentru uns tava)

Mod de preparare

1.     Se unge cu puţin ulei o formă de chec (în jur de 11cmx22cm), apoi se tapetează cu folie de plastic, lăsând să atârne mult în afară.

2.     Se pune 150g din zahăr cu patru linguri de apă într-un ibric şi se încălzeşte uşor până s-a dizolvat complet. Se măreşte focul şi se fierbe 2 minute.

3.     În timp ce se încălzeşte siropul de zahăr, se bat albuşurile cu diferenţa rămasă de zahăr într-un vas separat, până formează vârfuri.

4.    Când siropul este gata, se toarnă fierbinte cu grijă peste albuşuri, puţin câte puţin, amestecând în continuare, până când este încorporat şi se răceşte, apoi se lasă deoparte.

5.    Se bate apoi în alt vas smântâna cu seminţele de vanilie şi zahărul pudră până iese o frişcă pufoasă. Se încorporează apoi frişca în spuma de albuşuri şi se împarte mixul în trei, având grijă ca o porţie să fie mai mică decât celelalte.

6.   Se mixează fructele până sunt moi (dacă au fost îngheţate e nevoie să se dezgheţe până la acest pas), după care se încorporează în porţia mai mică din mixul cu frişcă şi albuşuri, până când crema devine omogenă şi de un roz uniform. Se pune cu o lingură în tavă din compoziţia roz de fructe şi se nivelează. Se dă la congelator 30 de minute sau până când se întăreşte.

7.  După ce s-a întărit compoziţia roz, se scoate din congelator şi se aşază deasupra cu o lingură un strat de compoziţie cu vanilie. Din nou se nivelează şi se dă la congelator.

8.  Între timp, se topeşte ciocolata la bain marie (cu un vas aşezat deasupra altui vas având apă ce clocoteşte), apoi se lasă deoparte până când este rece dar încă lichidă.
Se încorporează ciocolata în a treia porţie de compoziţie, amestecând uşor.Veţi observa că dacă ciocolata topită nu s-a răcit complet, se vor forma « ţurţuri » sau « ţepi » pe măsură ce se amestecă în compoziţie. Dacă doriţi ca îngheţata să aibă bucăţele mici de ciocolată în ea, nu e nici o problemă că se întâmplă asta, e chiar de dorit ! 😉 În acest caz nu trebuie aşadar să se răcească complet ciocolata înainte de a o adăuga în compoziţie, însă dacă doriţi să păstraţi o culoare ciocolatie a acestui strat de îngheţată, vă recomand să adăugaţi şi una – două linguri de cacao, amestecând uşor, pentru o bună omogenizare. Se întinde apoi în tavă şi acest ultim strat şi se dă la congelator, acoperind cu o bucată dreptunghiulară de hârtie de copt.

9.   Se congelează 3-4 ore sau peste noapte, iar înainte de a se servi se scoate din congelator cu cel puţin 10 minute înainte, pentru a se înmuia puţin înainte de a-l tăia felii. Se răstoarnă cu grijă, ţinând de marginile foliei ieşite în exterior, pe un platou de servit şi se desprinde folia de plastic.
Se poate decora la servire cu fructe de pădure proaspete.

De-li-cioa-să!!

669

semifreddo napoletan

fru

hghgf

 

Cu dragoste,

♥ Diana ♥

 

© Adaptare proprie după o reţetă Good Food

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *