Diana Brici

Mămăliguţă cu brânză în straturi

129

Chiar dacă la noi la români se face mămăliguţă cu brânză din vremuri străvechi, pare-se că nu-i deloc un obicei uitat în casele noastre… Mai mult, se savurează cu poftă peste tot, fie că te afli în propria-ţi bucătărie, fie că eşti într-un restaurant de renume din frumoasa noastră ţărişoară.

Asta îmi dă de înţeles încă o dată că trăinicia şi bunătatea lucrurilor rezidă în simplitatea lor!

mamaliguta cu branza

La fel e şi această mămăliguţă cu brânză în straturi, atât de apetisant decorată cu ouăle în cuiburi şi cu atâta nesaţ savurată cu câteva fire de ceapă verde, sau chiar praz ori ceapă uscată dacă nu suntem în sezonul verdeţurilor…

157

Din fericire noi încă ne mai putem bucura de ceapă verde în pieţe, iar după atâtea introduceri de ne plouă-n gură, eu zic să trecem şi la treabă să mâncăm de-a binelea!

Pentru bunăciunea din imagini pe care eu şi Iosif am împărţit-o şi cu prietenii noştri, ne-au trebuit următoarele:

Ingrediente (6 porţii mari):

 • 600g mălai
 • 3,5 l apă
 • ½  lingură sare
 • 300g brânză de burduf
 • 300g brânză de vaci
 • 150g caşcaval afumat
 • 150g caş
 • 100g telemea sărată
 • 100g unt
 • 6 ouă
 • câteva fire de ceapă vede (pentru servit) – opţional

091

Mod de preparare:

 1. Se prepară mămăliga ceva mai moale (nu e nevoie să stea mai mult de 7 – 10 minute pe foc).

101

Pentru cei care nu ştiu, procedeul e același ca la ”Mămăliguță cu tofu”, doar că fiert mai puțin:

 • Se pune într-un vas (preferabil de tuci) la foc mare apa cu o lingură de sare. Dacă nu aveţi un vas suficient de mare şi faceţi mămăliga în două ture (eu cel puţin aşa am făcut – nu-i bai dacă se mai răceşte în tavă în timp ce o faceţi pe a doua), puneţi doar un sfert de lingură de sare în apa de fiert.
 • Când se află la punctul de fierbere daţi focul mic şi turnaţi făina «în ploaie », amestecând continuu cu un melesteu ca să nu se facă cocoloaşe (nu ştiu dacă « melesteu » e regionalism moldovenesc sau nu ; ideea e că e un instrument de lemn de amestecat mămăliga şi seamănă cu o bâtă :P). Dacă nu aveţi melesteu, îl puteţi înlocui cu succes cu o lingură de lemn mai lungă, iar în ultimă instanţă chiar şi cu o lingură obişnuită dacă nu e vasul prea mare. 😉
 • Se lasă apoi pe foc mic să fiarbă mămăliga amestecând « cu spor » în ea vreme de circa 5-10 minute până ce se mai înmoaie mălaiul, dar mămăliga are totuşi o consistenţă moale.

Se continuă procedeul în felul următor:

2.   Se rad la răzătoarea mare, respectiv se fărâmiţează brânzeturile, iar untul se taie cubuleţe.
3.   Se pun cubuleţe de unt într-o tavă dreptunghiulară (a mea a avut dimensiunile de 20×30) pe care puteţi să o şi ungeţi înainte cu puţin unt pentru un plus de savoare.

106
4.   Se aşează apoi un prim strat de mămăligă, iar peste brânza de vaci şi cea de burduf fărâmiţate, plus câteva cubuleţe mai mici de unt.

107
5.   Se aşează peste un alt strat de mămăligă…

108

…şi deasupra telemeaua, caşul şi caşcavalul rase, plus iară câteva cubuleţe mici de unt.

111
6.   Se aşează şi ultimul strat de mămăligă, în care se fac cu lingura 6 adâncituri, în termeni populari numite « cuiburi ». În fiecare cuib se sparge câte un ou.
7.   Se dă la cuptor la foc potrivit până se rumeneşte frumos la suprafaţă.

115
8.   Se serveşte caldă, preferabil cu ceapă verde şi smântână uşoară.

 Pont : dacă sunteţi mari amatori de cărnuri (noi nu suntem, deci a fost perfectă şi aşa), puteţi adăuga şi câteva feliuţe de şuncă afumată sau slănină.

Oricum, brânza de burduf şi caşcavalul afumat, precum şi untul intercalat cu mămăliga, face ca acest preparat pe cât de simplu în esenţa lui, să fie pe atât de delicios şi de apreciat de toată lumea!

122

Cu dragoste,

♥ Diana ♥

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!