Diana Brici

Plăcinte ”Poale-n brâu”

placinte moldovenesti poale-n brau

Moldoveancă de origine, plăcintele ”poale-n brâu” sunt un must have în portofoliul meu culinar!

Și bineînțeles, nu orice fel de plăcinte ”poale-n brâu”. Ci originalele plăcinte moldovenești ”poale-n brâu”, așa cum bunica mea m-a învățat să le fac la țară, în vremurile copilăriei mele. Ingredientele naturale, de casă, sunt aceleași – același gust autentic, aceeași savoare, aceeași prospețime. Iscusința, procedeul, duc la același rezultat delicios de fiecare dată. Doar cuptorul diferă: al meu e unul simplu, clasic, cu gaz, pe când al bunicii mele cuptorul era (și este încă) din acela arhaic, cu lemne – ea cocea plăcintele în vatră, mai bine zis…

Dar gata cu vorbăria! Să purcedem la treabă zic!

Pentru circa 2o de plăcințele ne trebuie următoarele:

Ingrediente

Pentru aluat:

750g făină

2 ouă

200ml lapte călduț

200ml ulei

coaja rasă de la 2 lămâi

vanilie

50g drojdie

Pentru umplutură:

600g brânză de vaci

2 albușuri

100g zahăr

4 linguri de făină

coaja rasă de la 2 lămâi

100g stafide

1 fiolă esență de rom

Pentru uns:

2 gălbenușuri

Mod de preparare:

1. Cu o zi înainte de preparare se pun la hidratat stafidele într-o ceașcă cu esență de rom și se completează cu puțină apă călduță numai cât să acopere stafidele.

2. După ce s-au hidratat stafidele se prepară aluatul:

  • Se pune făina într-un vas adânc și se face o adâncitură în mijlocul ei.
  • Se fărâmițează drojdia într-o ceașcă cu 1 linguriță de zahăr si puțină apă călduță până se lichefiază.
  • Se adaugă în adâncitură drojdia, apoi uleiul, laptele călduț, coaja de lămâie, ouăle și vanilia și se omogenizează totul,
  • În amestecul format se încorporează treptat făina până când obținem un aluat elastic și nelipicios.
  • Pont: Pentru a ieși pufoase, aluatul pentru Poale -n brâu trebuie frământat energic câteva minute, apoi pus într-un loc călduros și lăsat să crească până când își dublează volumul. 

3. Cât timp crește aluatul se amestecă toate ingredientele pentru umplutura cu brânză dulce cu stafidele hidratate până devine o compoziție omogenă.

4. Se presară puțină făină peste masa de lucru pentru a face plăcintele.

5. După ce aluatul a crescut se întinde aluatul cu un sucitor până se obține o foaie de grosimea unui deget. Se taie foaia de aluat în bucăți pătrate (de aproximativ 15 cm).

6. Se pune pe fiecare pătrat de aluat câte o linguriță de umplutură, apoi se împăturește fiecare colț exact ca pe un plic. La fiecare colț se apasă ușor cu degetul pentru a fi siguri ca plăcinta nu se dezlipește. Se procedează în mod similar cu noile colțuri formate, astfel încât vom obtine celebrele plăcinte Poale-n brâu moldovenești.

7. Se ung plăcintele cu gălbenușuri de ou folosind o pensulă din silicon (găsiți pe LovelyDecor.ro mai multe ustensile de bucătărie utile și adorabile) pentru a le da un aspect mai frumos rumen, apoi se introduc la cuptorul preîncălzit la 180 grade într-o tavă cu hârtie de copt timp de 30 de minute.

8. Dupa ce s-au rumenit frumos, pudrăm plăcintele cu zahăr pudră vanilat.

Apoi să vedeți ce mireasmă, ce savoare… Mai ales când sunt calde, proaspăt ieșite din cuptor, cu un pahar de lapte proaspăt integral, aceste plăcintuțe moldovenești sunt o adevărată plăcere!

Vă las să vă convingeți și singuri! 😉

placinte poale-n brau

Vă invit să le încercați cu toată dragostea!

♥ Diana ♥

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!