Diana Brici

Prăjitură cu vişine şi bezea

629glow.titlu4

Atunci când minunata lună Iunie ne oferă minunăţiile de vişine, e musai, zic eu, să o onorăm cum se cuvine cu o minunăţie, evident, de prăjitură cu vişine!

Absolut delicioasă prin combinaţia bine proporţionată de dulce cu acrişor, această aparent banală prăjitură devine un desert de zile mari în luna declarată a sărbătoririi cireşelor!

529

Nouă ne-a plăcut mult, aşa că m-am gândit să înmulţim această bucurie, împărtăşindu-vă şi vouă reţeta acestei prăjiturici de care m-am lăsat vrăjită de la prima gustare!

644cut.glow55.50roz60bokeh

Ingrediente

Pentru blat

  • 250g unt
  • 150g zahăr
  • 6 gălbenuşuri
  • 3 linguri mari de smântână grasă
  • 400g făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 kg vişine

Pentru bezea

  • 6 albuşuri
  • 12 linguri rase de zahăr

527

Mod de preparare

1.    Se începe prin a spăla şi curăţa vişinele de codiţe şi a le scoate sâmburii cu ajutorul unui ac curat. Se lasă apoi într-un vas la scurs.

Pentru cei care nu ştiu cum se scot sâmburii de cireşe, vă „divulg” eu procedeul:

–          Se pătrunde uşor acul în locul în care a fost codiţa cireşei

–          Cu o uşoară mişcare de semicerc atingem baza sâmburelui cu vârful acului (în această etapă acul trebuie să „caute” sâmburele din cireaşă; astfel este nevoie să pătrundă doar puţin în interiorul cireşei, atâta doar cât e nevoie să  îl „găsească”)

–          După ce am atins baza sâmburelui, îl ridicăm uşor la suprafaţă cu ajutorul acului

Pentru începătorii ce doresc să vadă efectiv procedeul, am arătat cum se scot sâmburii de vişine şi în acest clip video.

Pont: Dacă se scot sâmburii la vişine, acest procedeu se face cu mare grijă, foarte uşor, deoarece sunt foarte zemoase, moi, şi riscăm să ne pătăm cu mare uşurinţă. De altfel, sâmburii se scot foarte uşor la vişine, din acelaşi motiv! 😉

2.    Pentru blat, se freacă spumă untul cu zahărul, adică până devine ca o cremă fină în care zahărul s-a mai dizolvat – puteţi folosi un mixer pentru asta (pasul 1).

1

3.     Se adaugă pe rând gălbenuşurile (pasul 2), amestecând bine după fiecare (pasul 3). Se adaugă apoi şi smântâna, se amestecă (pasul 4), iar la final „în ploaie” şi treptat, se adaugă făina amestecată cu praful de copt, mixând în continuare. La final va ieşi o compoziţie fină, omogenă (pasul 5).

4.    Se unge o tavă având dimensiunile de 20/30cm cu unt şi se tapetează cu făină (pasul 6). Se toarnă apoi în tavă compoziţia şi se nivelează uşor cu ajutorul unui cuţit sau a unei spatule de bucătărie (pasul 7).

2

5.    Se introduce tava în cuptor la foc moderat şi se lasă până se coace pe jumătate (aproximativ vreo 15-20 minute).

6.    Între timp se bat spumă albuşurile cu zahărul, până devine o bezea suficient de tare astfel încât dacă e ridicat telul lasă „ţepi” la suprafaţa bezelei.

7.   După ce s-a copt pe jumătate, se scoate prăjitura din cuptor, se aşează vişinele uniform pe toată dimensiunea tăvii (pasul 8) şi se întinde bezeaua de asemeni uniform (paşii 9 şi 10).

8.   Se introduce tava din nou în cuptor pentru încă vreo 15-20 minute, până ce bezeaua se rumeneşte frumos la suprafaţă.

9.   Se lasă să se răcească bine, după care se taie în pătrăţele cu un cuţit cu lama umezită și se așează frumos pe un platou decorativ deosebit, așa cum îi stă bine unei prăjituri deosebite ca aceasta.

Pont: Pentru cei interesați de lucruri frumoase, vă anunț că puteți găsi pe LovelyDecor.ro platouri delicate sau alte accesorii vesele de bucătărie la prețuri bune! 😉

apoi  Baraaaaaam!!

😀

prajitura cu visine si bezea

prajitura cu visine colaj

Un adevărat deliciu de sezon, pe care vi-l recomand cu mare mare drag! E minunată!

  prajitura cu visine

 

Cu dragoste,

♥ Diana ♥

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!